Pivovar Šariš podporí jedným miliónom korún rozvojové projekty v regióne Šariša

09.09.2004 Celý región

Sumou jeden milión korún podporí Pivovar Šariš, a. s. , rozvojové projekty v oblasti vzdelávania, ekológie, kultúry a športu právnických subjektov neziskovéh...
Sumou jeden milión korún podporí Pivovar Šariš, a. s. , rozvojové projekty v oblasti vzdelávania, ekológie, kultúry a športu právnických subjektov neziskového charakteru z Veľkého Šariša a Prešova. O realizácii tejto iniciatívy informovali 6. septembra na tlačovej konferencii v Prešove zástupcovia pivovaru a členovia Rady reprezentantov programu Občianska voľba Pivovaru Šariš.

Predseda rady a manažér závodu Pivovaru Šariš vo Veľkom Šariši Ján Čerkala konštatoval radosť nad tým, že pivovar môže sponzorovať aktivity v regióne Veľkého Šariša a Prešova. \"Cítime, že to je naša domáca pôda a chceme podporovať ľudí v tejto lokalite, \" dodal. Priznal, že po zasadnutí rady 31. augusta, na ktorom sa do užšieho výberu dostalo 22 projektov je jeho veľkým favoritom \"projekt revitalizácie augustiánskeho kláštora, ktorý vlastne je zameraný na históriu a prenechanie nejakého dedičstva do budúcnosti\".
Projekt obnovy archeologického náleziska vo Veľkom Šariši podaný Krajským múzeom v Prešove ráta s vyše 250 tisícmi korún od pivovaru. Jeho manažérka firemnej komunikácie Drahomíra Jančovičová v tejto súvislosti uviedla, že drvivá väčšina projektov má viaczdrojové financovanie.
S programom Občianska voľba prišiel Pivovar Šariš, pôsobiaci na území SR a ČR, prvýkrát pred troma rokmi v pivovaroch v Plzni, Nošoviciach a vo Veľkých Popoviciach. Zaznamenal obrovský úspech, preto sa rozhodli ho uplatniť aj v slovenských podmienkach. A to aj preto, ako Jančovičová zdôraznila, že toho roku majú v SR po prvýkrát možnosť darovať dve percentá z odvedenej dane aj právnické osoby.
O tom, ktorým autorom projektov pivovar prevedie na účet požadovanú sumu v decembri t. r. rozhodnú hlasovaním prostredníctvom kupónov zverejnených v miestnej tlači samotní obyvatelia regiónu. Zastrešujúcim orgánom programu je spomínaná Rada reprezentantov. Poradenským centrom sa stala Komunitná nadácia Veľký Šariš.
Celkove do 31. júla t. r. prišlo vypisovateľovi programu 62 projektových žiadostí od 53 organizácií. Dovedna 13 projektov však nespĺňalo podmienky, preto ich vylúčili a zo zvyšných vybrali spomínaných 22. Tie sa uchádzajú o viac ako 1, 9 milióna korún.
(jj)
 

Vyberte región

mark